Strategi, Taktik & Operation

Vi skal se på, hvad virksomhedens strategi er for en størrelse. Den er afgørende for at kunne forstå, hvor virksomheden er på vej hen.

Lad os begynde med at definere nogle begreber, nemlig det strategiske, det taktiske og det operationelle niveau. Jeg vil forsøge at illustrere disse begreber ud fra en hverdagssituation; vi skal en tur til København!

Det strategiske niveau

De strategiske niveauer

De strategiske niveauer

På det strategiske niveau udstikkes kursen for virksomheden.

 • Her foregår den overordnede styring og ledelse. Her tages de beslutninger, der er afgørende for virksomhedens overlevelse og vækst på lang sigt. Hvad vil man udadtil sammenholdt med, hvad man kan indadtil?
 • Det er her de langsigtede mål besluttes. Hvor skal virksomheden være om 5 år? Om 10 år? Skal virksomheden stå alene eller skal virksomheden evt. samarbejde med andre virksomheder, måske ligefrem fusionere med andre virksomheder?
 • Her besluttes idé, målgruppe, produktudvikling, prispolitik, valg af marked. Hvilken målgruppe går virksomheden efter? Private forbrugere eller andre virksomheder? Dem der ønsker at købe billigt eller dem der ønsker en høj kvalitet og et højt serviceniveau? Skal virksomheden holde sig til det lokale marked eller skal virksomheden ud på det globale marked?

Det taktiske niveau

På det taktiske niveau konkretiseres og iværksættes de beslutninger, der træffes på det strategiske niveau. Her foretages altså selve planlægningen af virksomhedens aktiviteter. Det kunne være:

 • Markedsføringsplaner
 • Prisændringer
 • Sortimentsændringer
 • Reklamekampagner
 • Samarbejde med nye forhandlere

Hvis du nu tænker ”det er altså selve parametermixet, der planlægges på det taktiske niveau” – ja, så har du fuldstændigt ret! Alle de taktiske beslutninger kan ses som en konsekvens af de strategiske beslutninger. Hvis eksempelvis virksomheden har truffet den strategiske beslutning at gå ind på det kinesiske marked, vil det være en taktisk opgave at finde de rigtige samarbejdspartnere/afsætningskanaler i Kina.

Det operationelle niveau

På det operationelle niveau har virksomheden fokus på den daglige drift. Her udføres de taktiske beslutninger og planer i praksis.

 • Der fastsættes regler og rutiner for det daglige arbejde
 • Forretningsgange fastlægges

Opsøgning af kunder, opdatering af p-mix, månedsrapporter og udsendelse af brochurer m.m.

Advertisement

Om Vestslesvigsk

Kompromisløst øl til livsnydere!
Dette indlæg blev udgivet i Forandringsledelse, Organisation og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

2 svar til Strategi, Taktik & Operation

 1. S. siger:

  Kan den bruges på en offentlig virksomhed?

  • Vestslesvigsk siger:

   Hej;
   Ja, offentlige virksomheder arbejder også på de forskellige niveauer. Ofte vil strategien blive lagt fra centralt hold, hvorefter den bliver ført ud i livet på kommunalt plan eller på institutionsniveau.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s