Leavitts Diamant

Leavitts Diamant (Harold J. Leavitt) er en forandringsmodel, der er velegnet at bruge i forbindelse med eksempelvis teknologiske tiltag.

Den oprindelige model indeholder 4 elementer:

Struktur

  • Organisation
  • Strategi
  • Ledelsesstil
  • Ledelsesbeslutninger

Teknologi

  • IT (hardware & software)
  • Værktøj & maskiner
  • Udstyr

Opgaver

Aktører/Personer

  • Medarbejderne i organisationen
  • Uddannelse
  • Motivation

Tanken med modellen er at vise, at ændringer i ét element medfører ændringer i de øvrige elementer. Jeg viser et eksempel sidst i artiklen.

Modellen er blevet kritiseret for ikke at inddrage omverdenen og den indvirkning, den har på elementerne. Derfor har man tilføjet Omverdenen som et femte element. Lad os prøve med et eksempel.

Vores fiktive virksomhed Produktion A/S producerer lagerinventar. Heri indgår en masse forskellige metalemner (hylder, stivere etc.) og plasticemner (samlinger og lignende). Produktionen af plasticemnerne er outsourcet til en fabrik i Kina. Men verden ændrer sig!

Produktionen i Kina bliver gradvist dyrere (Omverdenen). Samtidig har 3D-print-teknologien udviklet sig hastigt (Omverdenen).

Virksomhedens ledelse ønsker fremover at kunne skræddersy løsninger til kunderne, dette vil blandt andet betyde, at der bliver behov for mange flere forskellige plasticemner (Struktur). Det besluttes (Struktur)at investere i en 3D-printer (Teknologi), der kan producere plasticemnerne efter individuelle behov.

Dette medfører, at Produktion A/S nu selv skal producere plasticemnerne (Opgaver). Men medarbejderne har ingen erfaring med dette, de skal oplæres (Aktører) i brug af den nye 3D-printer.

Denne ændring startede som et mix af nogle ønsker hos ledelsen (Struktur), der bundede højere priser hos leverandøren (Omverdenen) og nogle teknologiske muligheder (Omverdenen).

Håber dette kan inspirere dig! Husk, at du kan får den strukturerede gennemgang af fagprøvens elementer i bogen/hæftet “Fagprøven”, der er udkommet på Forlaget ’94. Du finder den her!

God læselyst & go’ arbejdslyst!

Hans L. Nørgaard

Advertisement

Om Vestslesvigsk

Kompromisløst øl til livsnydere!
Dette indlæg blev udgivet i Forandringsledelse, Organisation, Ugens Model og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s