Din metode i forhold til din problemformulering

Jeg oplever ofte, at fagprøveskrivende elever er i tvivl om, hvilke modeller de bør anvende i deres fagprøve. Det er der selvfølgelig ikke noget enkelt svar på… og så alligevel (selv om du måske – fuldt forståeligt – ikke synes det er særligt enkelt i situationen)!

Det meget korte svar er; du skal bruge de modeller, der hjælper dig til at løse din problemformulering. Lad mig prøve at giv et eksempel. Det er et vældigt simpelt eksempel, bær over med mig, hvis det virker for banalt!

Lad os nu sige, at du har en problemformulering, der ser sådan ud:
• Hvad er årsagerne til, at vi jævnligt sender fejlbehæftede fakturaer ud til vore kunder?
• I hvilket omfang kan vi løse disse problemer?
• Hvilken indflydelse vil dette have på kundetilfredsheden?

Lad os sige, at du er i tvivl om du skal anvende en værdistrømsanalyse eller et fiskebensdiagram i forbindelse med det første spørgsmål. Så stiller du dig selv spørgsmålene:

  1. Hvad bruges en værdistrømsanalyse til?

Svar: Den bruges til at vise de enkelte trin i en proces.

  1. Hvad bruges et fiskebensdiagram til?

Svar: Det bruges til at identificere årsagerne til et problem.

I dette tilfælde ligger svaret lige for; du skal have fat i fiskebensdiagrammet til det første spørgsmål.

Jeg er fuldstændigt med på, at mange situationer ikke er så ligetil, som dette eksempel. Men princippet holder. Prøv at sammenligne din fagprøveskrivning med en værdikæde. Når man forholder sig til sin værdikæde, vil man søge at fjerne de processer, der ikke medvirker til at give kunden værdi. Tænk på din problemformulering som din ”kunde”; Giver det, du skriver, værdi til problemformuleringen – altså medvirker til at besvare den? Hvis ikke det er tilfældet, bør du genoverveje din metode!

Håber dette kan hjælpe dig! Husk, at du kan få den strukturerede gennemgang af fagprøvens elementer i bogen/hæftet “Fagprøven”, der er udkommet på Forlaget ’94.

God læselyst & go’ arbejdslyst!
Hans L. Nørgaard

Om Vestslesvigsk

Kompromisløst øl til livsnydere!
Dette indlæg blev udgivet i afgrænsning & metode, analyse, Kvalitet og Lean, Problemformulering, Skriveprocessen og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Din metode i forhold til din problemformulering

  1. Tina Imma Møller siger:

    Hej Hans
    Jeg ville spørge om du kommer med nogle oplæg omkring de nye formalia for fagprøven og en lidt nærmere forklaring på hvad der skal være indeholdt i den skriftlige og den mundtlige del?

Skriv en kommentar