Typer af Innovation

23.10.13

Kunne du finde på at skrive fagprøve om noget så spændende som innovation? I denne uge vil vi kigge lidt på innovation som begreb. Allerførst vil det måske være på sin plads at definere forskellen på en innovation og en opfindelse. Rent sprogligt spiller det bedre på engelsk, hvor vi taler om an innovation og an invention!

Innovation drejer sig om, at du gør brug af allerede eksisterende teknologi/metode i et nyt koncept/en ny sammenhæng.

Invention/opfindelse drejer sig basalt set om at opfinde en ny ”dims” – et nyt produkt eller en ny metode.

Vi kan basalt innovere på fire faktorer.

  • Produkt
  • Proces
  • Marked
  • Organisation

Produktinnovation

Dette kan typisk være en ny vare eller tjenesteydelse. Der kan være tale om væsentligt forbedrede egenskaber, komponenter, software eller brugervenlighed. Eksempler kunne være nye online-muligheder – hvis ikke virksomhedes har dyrket disse muligheder tidligere. Det kan også være tilfælde hvor virksomheden erstatter input med lettere/stærkere materialer.

Procesinnovation

Tænk på en ny eller forbedret produktionsproces. Det kunne også være en ny eller forbedret  distributionsform eller –metode. Eksempler kunne være brug af CAD/CAM eller Introduktion af stregkoder eller QR-koder

Markedsinnovation

Væsentlige ændringer eller forbedringer i virksomhedens parametermix og/eller markedsføringsmetoder. Eksempler kunne være direkte salg til forbrugeren hvor dette ikke tidligere har været kutyme i branchen eller nye rabatordninger.

Organisatorisk innovation

Her er typisk tale om at ændre væsentligt på arbejdsgange og ansvarsområder. Eksempler kunne være jobrotation eller uddelegering af ansvar.

Og dette er jo en MEGET kort introduktion til et kæmpeområde. Mulighederne er uendelige – kun fantasien sætter grænsen. Det er jo just det, der er så spændende ved innovation!

Go’ arbejdslyst og husk; hvis du har brug for hjælp er der en vejleder tæt på dig i dit digitale nabolag!

Hans Lautrup Nørgaard

Advertisement

Om Vestslesvigsk

Kompromisløst øl til livsnydere!
Dette indlæg blev udgivet i Forandringsledelse, Innovation, Ugens Model og tagget , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s