Hvad forventer lærer og censor?

12.05.2013

Mange af jer skal snart op og forsvare jeres fagprøver. De fleste af jer vil sikkert opleve en sund kriblen i maveregionen når det bliver jeres tur. Det er fint, det er jo osse en væsentlig milepæl at nå.

Én ting er imidlertid den nervøsitet I helt naturligt føler, noget andet er den usikkerhed nogle oplever i forhold til, hvad vi der sidder inde i eksamenslokalet egentlig forventer af jer. Det vil dette indlæg søge at give jer svar på.

  1. Vi forventer først og fremmest at du er velforberedt. Det er ikke et solidt udgangspunkt kun at have 2-3 minutters oplæg og så spørge om vi har spørgsmål. Der er flere ting i dette. Når vi ikke får et indtryk af hvad du kan – og det kan vi ikke får på 2-3 minutter – så begynder vi at spørge i øst og i vest. Det gør vi ikke af ondskab, men fordi det er vores opgave at finde ud af hvad du kan. Derudover er det altid en fordel at sætte dagsordenen. Den der sætter dagsordenen bestemmer jo i store træk, hvad vi skal tale om. Hvis du giver et solidt oplæg på ca. 10-12 minutter har du jo osse bestemt, hvad samtalen drejer sig om. Dette er ikke ensbetydende med, at vi ikke kan stille andre spørgsmål, men risikoen for at få mærkelige spørgsmål fra pensums yderste kartoffelrække er mindre.
  2. Vi forventer, at dit oplæg har en klar sammenhæng med din skriftlige rapport. Det kan være at der er sket en ny udvikling indenfor det emne du har skrevet om. Det kan være der har åbnet sig muligheder for videreudvikling inden for dit emne. Det kan være du har afgrænset dig fra at skrive om noget, som ellers hænger naturligt sammen med din problemformulering, det kunne du osse gribe fat i. mulighederne er mange, så længe der er en klar sammenhæng med din rapport!
  3. Du skal ikke gentage eller læse op fra rapporten… vi har jo læst den. Lige præcist på dette punkt er vi ret utålmodige og vil hurtigt afbryde dig. Det betyder jo ikke at du ikke kan henvise til og citere fra din rapport når dette giver god mening, naturligvis kan du det!
  4. Du har frihed til at levere din præsentation på tavlen, som et diasshow/ppt, via plancher eller noget helt fjerde. Der er én måde som næsten aldrig virker; at sætte sig hen til bordet og tale frit fra leveren. Selvom du måtte have lært 10 minutters talestrøm udenad, så efterlader du ikke samme indtryk af at have sat dagsordenen, som hvis vi kan se et eller andet – og det behøver ikke nødvendigvis være et powerpoint show, men kan selvfølgelig sagtens være det.

Tja… så ved jeg ikke hvad vi mere forventer… vi glæder os til at se dig og overvære din præsentation. Og husk; en solid forberedelse stjæler ganske meget af nervøsiteten. Der vil altid sidde et par sommerfugle tilbage i maven – det er dem der får dig til at lette til eksamen!

Go’ arbejdslyst og husk; hvis du har brug for hjælp er der en vejleder tæt på dig i dit digitale nabolag!

Hans Lautrup Nørgaard

Advertisement

Om Vestslesvigsk

Kompromisløst øl til livsnydere!
Dette indlæg blev udgivet i Præsentation og eksamen og tagget , , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s