Har du nogensinde tænkt på…

…hvad en model egentlig er for en størrelse? Hvorfor bruger vi modeller? Det vil jeg prøve at forklare i dette indlæg.

En model er en forsimplet udgave af den virkelige verden, en udgave der gør, at vi måske nemmere kan forklare og forstå nogle komplicerede sammenhænge. Samtidigt kan vi generalisere ud fra en model, vi kan sige at hvis de og de betingelser er tilstede, vil der sandsynligvis ske det og det.

Lad os tage et eksempel vi alle kender. Vi er sikkert alle stødt på en model af et menneskeskelet på et tidspunkt, enten i naturfag i skolen eller hos lægen eller et tredje sted.

Vi behøver ikke ret megen forklaring for at forstå hvordan ribbenene beskytter bla. hjerte og lunger, hvordan de forskellige led bevæger sig eller hvorfor det er langt farligere at blive tildelt et kraftigt slag i nakken end på lilletåen…

Med andre ord, denne model viser os hvordan mennesket basalt set er opbygget og hvor vi finder svage og stærke punkter. Det er en glimrende model!

Men ville den ikke være mere anvendelig, hvis den indeholdt organer, blodbaner osv.? Det kommer jo an på hvad vi skal bruge den til. Skelettet klarer fint at forklare kroppens måde at bevæge sig på. Den siger derimod intet om eksempelvist immunapparatet (skriver jeg uden at ryste på hænderne, jeg er jo ikke uddannet læge – jeg satser på at eksemplet holder).

En model kan både blive for simpel og for kompliceret. Lad os forestille os, at vi i stedet for skelettet byggede en tændstikmand; en tændstik udgjorde kroppen, 4 tændstikker udgjorde arme og ben og vi kunne jo bruge en ært til hoved. Den model kunne i realiteten forestille et menneske, en hund, et firben eller en mus. Alle har de et hoved, en krop og 4 lemmer. Den ville heller ikke vise noget som helst om bevægelige led eller de andre ting et skelet viser. Den er alt for simpel og generel.

På den anden side kunne vi lave en komplet model af en mand med alle legemsdele. Det ville jo til en start skabe det problem at den ikke kunne bruges til at forklare kvindens krop. Altså kan vi ikke længere bruge modellen til at forklare mennesket, eftersom mennesket som art består af både mænd og kvinder.

Enden på dette bliver altså, at din model skal sige noget generelt om det problem du undersøger. En SWOT er et godt eksempel, den hjælper dig til på en struktureret måde at sige noget om den enkelte virksomheds situation. Men den er generel nok til at kunne bruges på en hvilken som helst virksomhed!

Go’ arbejdslyst og husk; hvis du har brug for hjælp er der en vejleder tæt på dig i dit digitale nabolag!

Hans L. Nørgaard

Advertisement

Om Vestslesvigsk

Kompromisløst øl til livsnydere!
Dette indlæg blev udgivet i afgrænsning & metode, Ugens Model og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

3 svar til Har du nogensinde tænkt på…

    • cue2learn siger:

      Takker! Som med de fleste kloge ord er det en tanke der er startet af en anden….og jeg kan for min død ikke huske hvem og hvor! Men eksemplet med knoglemanden er mit eget, håber det kan hjælpe nogen!

  1. Pingback: Hvad er sammenhængen mellem dine data og din model? | Fagprøvebloggen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s