Beskrivelse, analyse, vurdering, konklusion, perspektivering

09.04.2013

Ja, så er jeg tilbage efter en aldeles ikke-planlagt pause fra bloggen! Der har været tryk på, det ved jeg osse gælder en del af jer. Færdiggørelsen af fagprøven nærmer sig for rigtigt mange i denne tid.

Jeg har modtaget et ønske om at forsøge at sætte lidt skik på nogle begreber, så lad os kaste os ud i det. Jeg vil bruge et supersimpelt eksempel, min problemformulering lyder således:

”I hvilket omfang kan et fitnesskort til alle medarbejdere nedsætte sygefraværet?”

Beskrivelsen kunne besvare følgende spørgsmål:

  • Hvor stort er sygefraværet?
  • Hvilke aldersgrupper/medarbejdergrupper har særlige problemer?
  • Hvilke muligheder har medarbejderne i dag for at fremme deres sundhed?

Beskrivelsen er altså der, hvor vi får styr på den aktuelle situation, selve basis for problemet vi skal finde en løsning eller et svar på.

Analysen besvarer vores problemformulering. Den kan osse gribe fat i delspørgsmål, så længe de hjælper os til at besvare vores problemformulering!

  • Hvad er medarbejderne holdning/grad af motivation ift. at dyrke fitness?

Det der er vigtigt at huske på, er at vi hele tiden skal have problemformuleringen for øje. Hvis ikke du i et eller andet omfang er ved at besvare din problemformulering, når du skriver din analyse, ja, så bør du stoppe og overveje om du er på rette vej!

Vurdering. Her vurderer du de svar du når frem til i analysen. Kan de gennemføres i organisationen? Er det realistisk at implementere dem?

Konklusionen… ja, det er sagt mange gange før. Og nu banker jeg pointen fast en gang til; Din konklusion er direkte og i bogstavelig forstand svaret på din problemformulering. Her skal ikke stå noget som ikke besvarer din problemformulering. Og her skal ikke stå noget, som ikke allerede står – uddybet – i analysen! Eksempel:

”Et fitnesskort vil sænke sygefraværet markant – op til 30% – blandt  medarbejderne over 30 år. Blandt medarbejdere under 30 år, vil effekten være ubetydelig.” (Jeg iler med at sige, at dette er et eksempel hentet fra min fuldstændigt frie fantasi!)

Perspektiveringen. Her fortæller du, hvilken indflydelse dine svar i konklusionen har på organisationen. Eksempel:

Et fitnesskort vil med den nævnte effekt kunne være med til at spare betydelige beløb i organisationen. Yderligere tiltag i form af sund kost på arbejdspladsen kunne herefter undersøges.

Jeg ved ikke om dette kastede lys over begreberne. Du er – som altid – meget velkommen til at smide en kommentar, hvis der er uklarheder eller måske noget du er uenig i. Indtil da;

Go’ arbejdslyst og husk; hvis du har brug for hjælp er der en vejleder tæt på dig i dit digitale nabolag!

Hans L. Nørgaard

Om Vestslesvigsk

Kompromisløst øl til livsnydere!
Dette indlæg blev udgivet i afgrænsning & metode, Konklusionen, Problemformulering, Vurdering og perspektivering og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Et svar til Beskrivelse, analyse, vurdering, konklusion, perspektivering

  1. Sherri siger:

    jeg har svært ved at laver konklusion og perspektivering til min opgaver,kan du hjælp,
    hvor jeg skriver problemformulering,Hvordan kan jeg ved hjælp af genptræningsplan arbejder tværfaglig for at støtte parkinsonramte borger mestre sin daglig dag.

Skriv en kommentar