Ideer er som cola….

16.03.2013

Hvordan fødes en ide – din ide til din fagprøve? Den proces kan beskrives på mange måder, jeg har blandt andet brugt billedet med en kaffetragt. Men, æhh, nu fik jeg så en anden ide.

cola

Billedet er hentet fra Flickr creative commons og sat ind af Roadsidepictures. Creative commons er billeder hvor skaberne har frasagt sig kopibeskyttelse, det er altså lovligt og gratis at hente andres billeder her!

Kan du huske hvordan de gamle Coca cola flasker så ud? Bred basis, snævrer ind, buler ud, snævrer atter ind op mod åbningen. Sådan virker din ideproces osse, hvis ellers den forløber som den bør!

Du starter med en løs tanke, en meget bred definition af, hvor du vil hen med din fagprøve. Det er bunden af flasken!

Så får du efterhånden indsnævret dine løse tanker til et emne, en ide. Nu er du ved den nederste indsnævring på flasken.

Nu har du din overordnede ide. Nu brainstormer du på vinkler, afgrænsninger, metoder… og for en tid udvider ideen sig. Nu er du ved den store udbulning på flasken!

Og nu er du klar til at lade din ideudvikling udkrystallisere i en problemformulering og afgrænsning. Nu er du konkret og smal i en grad du ikke tidligere har været i processen. Du er nu oppe ved flaskehalsen!

Hvad sker der, hvis du stopper processen i utide, før du er tilstrækkeligt konkret? Hvis du kun har den overordnede ide, hvis du stadig er ved den store udbulning? Tja, prøv at hælde cola op i et glas fra henholdsvis en flaske og fra et andet glas. Det er noget nemmere at dosere korrekt uden at spilde fra en flaske end et andet glas, ikke?

Hvad sker der, hvis du begynder processen forfra – ryster flasken – når du har din konkrete ide oppe ved flaskehalsen? Ideen – colaen – bruser over og du mister styringen med ideen – colaen.

Jeg ved ikke om sammenligningen holder… hvad synes du?

Go’ arbejdslyst og husk; hvis du har brug for hjælp er der en vejleder tæt på dig i dit digitale nabolag!

Hans L. Nørgaard

Om Vestslesvigsk

Kompromisløst øl til livsnydere!
Dette indlæg blev udgivet i afgrænsning & metode, Problemformulering, Skriveprocessen, Uncategorized og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s