Ugen Model – Prototyping

08.03.2013

Denne gang griber jeg fat i et emne der kan have interesse for mange af jer, der arbejder i udviklingsorienterede produktionsvirksomheder eller er i berøring udvikling af ny software. Vi skal se på prototyping.

Prototyping er et begreb, der dækker over forskellige måder at udvikle og bruge prototyper på. Jakob Nielsen er den måske bedst kendte ekspert indenfor brugervenlighedsanalyser af websites. Han taler om, at man kan vælge to forskellige dimensioner når man skal lave en prototype på en brugerflade.

Horisontal prototype.

Her får man et overblik over den færdige brugerflade, uden at alle funktionaliteter er på plads. Eksempelvist kunne man forestille sig at vise hvorledes man kunne have adgang til en søgefunktion uden at søgefunktionen var funktionel. Denne dimension egner sig til at få styr på, om systemet svarer til en stillet kravspecifikation. Man kunne principielt vise hvordan en ny webshop ville komme til at se ud, uden at nogen links virkede.

Vertikal prototype.

Her vælger man at gå i dybden med én af funktionerne fremfor at vise det store overblik. Eksempelvist kunne man forestille sig at vise hvorledes man kunne søgefunktionen ville komme til at virke, altså søgefunktionen var funktionel. Resten af brugerfladen ville ikke blive præsenteret i færdig form. Denne dimension egner sig til at få styr på funktionaliteten i eksempelvist underliggende databasesystemer.

Man kan osse opdele prototyping i forskellige typer eller forskellige modeller om man vil:

Smid-væk prototype

Benytter man denne prototype viser man et udkast til et system. Selve prototypen/udkastet smides væk bagefter, uanset om det er brugbart eller ej. Man kunne forestille sig at skabe en model af en ny mobiltelefon på en 3D-printer. Selv hvis man har ramt plet mht. design, kan man jo ikke bruge prototypen bagefter, den smides væk.

Evolutionær prototype

I modsætning til smid-væk typen, kan man i dette tilfælde bygge videre på/ombygge prototypen indtil man har ramt det færdige resultat. Fordelen er blandt andet, at man kan tilføje designs og funktionaliteter man ikke havde tænkt på i udgangspunktet. Det kunne være en webside under udvikling.

Trinvis prototype

Her bygger en mængde prototyper i forbindelse med delsystemer. Til sidst samler man de forskellige prototyper i ét samlet design/løsning.

Ja, det var en kort introduktion til prototyping… en prototype på en præsentation af prototyping! Kan være jeg udvikler en mere dybtgående præsentation en anden god gang!

Go’ arbejdslyst og husk; hvis du har brug for hjælp er der en vejleder tæt på dig i dit digitale nabolag!

Hans L. Nørgaard

Advertisement

Om Vestslesvigsk

Kompromisløst øl til livsnydere!
Dette indlæg blev udgivet i Forandringsledelse, Innovation og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s