Hvad er SWOT og hvad er NOT?

12.11.2013

Et af de problemer jeg oftest støder på er misbrug af SWOT! Jeg har i et tidligere indlæg skrevet om dette problem – og nu gør jeg det igen.

Problemet opstår, når vi taler Opportunities/muligheder og Threats/trusler, altså de eksterne faktorer. Lad mig give et fiktivt eksempel:

Renigo A/S lever af at vaske og sælge tekstiler for og til erhvervslivet. Det kan være arbejdsbeklædning, dørmåtter, gardiner… alt der rimer på tekstil! Virksomheden ønsker en SWOT-analyse idet de overvejer at bevæge sig ind på det tyske marked.

  • Renigo har et særdeles godt image. Dette er en mulighed! Vi afgør ikke selv vores image, det ligger i omverdenens syn på os.
  • Renigo har en solid egenkapital. Dette er en styrke, noget virksomheden selv har indflydelse på.
  • Ingen af medarbejderne taler tysk. Dette er en svaghed, årsagen og løsningen ligger internt i virksomheden.
  • En stor hollandsk konkurrent har lige introduceret et revolutionerende vaskekoncept der er meget miljøskånsomt. Dette er en trussel. Renigo er nødt til at forholde sig til konkurrenten, men kan ikke forhindre problemet.
  • Hvis Renigo går ind på det tyske marked kan virksomheden fordoble sin omsætning det første år. Dette er IKKE en SWOT-mulighed! Virksomheden afgør jo selv om den vil gå ind på det tyske marked. Denne afgørelse træffes på baggrund af en SWOT-analyse.

Okay, hvordan afgør du om der er tale om en mulighed hvis du er i tvivl? Hvis det er noget virksomheden kan gøre, er der ikke tale om en SWOT-mulighed. Så er der tale om en handling virksomheden foretager, måske som følge af en SWOT-analyse.

Du kan osse stille spørgsmålet; er dette noget virksomheden kan udnytte eller er det en handling virksomheden selv beslutter?

Sæt nu, at vi går ind på det tyske marked fordi konjukturerne er gode. Vi beslutter at gå ind fordi konjukturerne er gode. De gode konjukturer er den mulighed vi udnytter!

Go’ arbejdslyst og husk; hvis du har brug for hjælp er der en vejleder tæt på dig i dit digitale nabolag!

Hans Lautrup Nørgaard

Advertisement

Om Vestslesvigsk

Kompromisløst øl til livsnydere!
Dette indlæg blev udgivet i Ugens Model og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s