Ugens Model – EventFactor

11.03.2014

I denne omgang vil jeg gribe fat i en helt ny planlægningsmodel, du kan bruge i forbindelse med events. Events skal i denne sammenhæng ses meget bredt, det kan være messedeltagelse, efteruddannelse & personaletræning, pr-fremstød…. Fantasien sætter grænsen!

Jeg har lavet denne model som et alternativ til 5P (Purpose, People, Proces, Place, Product). 5P hjælper til at give en overordnet struktur og retning, men opleves måske ikke som særligt hjælpsom, når det drejer sig om detailplanlægningen.

EventFactorIntentionen med EventFactor er, at de events du planlægger skal give en oplevelse ud over det sædvanlige. Det ligger indbygget i modellen, at du får gennemtænkt hvad der kan være med til at give deltagerne en oplevelse. Lad os prøve at se på den.

Kontekst

Vi starter med konteksten. Hvad er det for en sammenhæng, eventen optræder i? er der tale om en større markedføringskampagne? En efteruddannelsesindsats? Messeaktivitet? Det bør fremgå af konteksten, således vi har denne i baghovedet. Dette simpelthen for at vi ikke bevæger os væk fra konteksten.

Plot

Dit plot er selve ideen, det lyse indfald! Lad os antage, at jeg fik det indfald at ville lave en workshop, der skulle give de fagprøveskrivende elever mulighed for at få uddybet deres kendskab til relevante modeller. Konteksten ville være, at en masse studerende skriver fagprøve i forårssæsonen. Plottet ville være selve ideen med en workshop, som deltagerne kunne shoppe i, alt efter hvilke modeller de ville være interesserede i!

Formål

Formålet fortæller hvad vi overordnet ønsker at få ud af eventen. I eksemplet med en model-workshop kunne formålet være, at de studerende skulle have mulighed for at få et bredere og dybere kendskab til hvilke modeller, der kunne bruges i fagprøvesammenhæng.

Mål

Målet er jo – i modsætning til formål målbart. Altså; hvad vil vi konkret opnå? I vores eksempel kunne det være et højere karaktergennemsnit til fagprøveeksaminerne. Men ville det være klogt? Nej; der kan jo være en masse andre faktorer – uden relation til vores event – der afgør karakteren! Lad os måle noget konkret ift. Eventen. Vi kunne måle antal deltagere eller tilfredshedsgraden med eventen.

Deltagere

Hvem skal egentlig deltage? Demografiske data…livsstil, kort sagt alle de karakteristika du nrmalt ville forbinde med beskrivelsen af en målgruppe. Du kan dog ikke nødvendigvis sætte lighedstegn mellem deltagere og målgruppe. Tag en fodboldkamp i Superligaen. Deltagerne er spillerne, målgruppen er måske tv-seerne/tilskuerne. I vores eksempel ville deltagerne være de fagprøvestuderende.

Varighed

Her drejer det sig om eventens varighed. Model-workshoppen kunne jo passende strække sig over en dag, men man kunne osse forestille sig en happening i et indkøbscenter der varede 10 minutter.

Og nu kommer vi til den del af eventen, hvor vi har mulighed for at skabe den unikke oplevelse. Derfor har jeg givet disse elementer lidt mere ”knald” på farverne!

Miljø

Miljøet spiller en stor rolle, hvis vi skal give deltagere og eventuelle tilskuere en oplevelse. Miljøet skal forstås som omgivelserne, det der skaber en særlig stemning. Hvorfor synes operagæster eksempelvist en aften i operaen er noget særligt? Delvist fordi der ofte er nogle særlige rammer i et operahus. Man er væk fra den grå hverdag. Hvis ikke det betød noget, kunne man jo bare høre opera i den lokale gymnastiksal…det er altså ikke det samme. I vores eksempel kunne man måske forestille sig at lægge workshoppen på en lokalitet, de studerende normalt ikke forbinder med dagligagens undervisning.

Medie

Har vi mulighed for at inddrage forskellige medier i eventen? Kunne man vise modellerne i 3D-format? Store posters? Medier dækker over alle de kanaler eventens indhold kan kommunikeres igennem!

Regler

Skal der gælde særlige regler under eventen? Ofte kan særlige regelsæt være med til at sætte folk op til at være en aktiv del af eventen. Tænk på noget så banalt som det krav der normalt møder os, når vi bliver indbudt til tante Yrsas 70-års fødselsdag: ”Medbring godt humør”. Det er jo intet andet end en regel: hvis du kommer, skal du bidrage positivt til festen… i alle sportsevents gælder der ligeledes særlige regler. I model-workshoppen kunne man måske forestille sig en regel om at de studerende på forhånd skulle formulere ét væsentligt spørgsmål til hver model, de ønskede præsenteret.

Underholdning

Nu bliver det svært, det skal osse være underholdende! Og hvad kan være mere underholdende end en model-workshop? Nå, ikke? Det er altid underholdende at høre om ting der i begyndelsen er gået galt (hvorfor er seernes egne videoer med bryllupspar, der glider i bryllupskagen ellers så populære?). Man kunne forestille sig at oplægsholderne skulle vise hvor galt det kan gå, når modellerne bliver brugt forkert…kun fantasien sætter grænser!

Catch moments

Hvad er et catch moment? Det er det øjeblik eller den situation, hvor vi sidder på det yderste af stolen og holder vejret! I fodbold er det når der tages straffespark. Selv ikke-fodboldinteresserede kan blive fanget af det øjeblik; går den ind eller skyder spilleren over målet? Der er i sagens natur nødt til at være tale om en overraskelse, ellers fordufter spændingen! I vores gennemgående eksempel kunne man…ja, det vil jeg lade være en overraskelse (skulle sådan en workshop blive til noget)!

Salg

Dette er business as usual! Når du har eventen på plads, skal den markedsføres og sælges, så du har deltagere til den.

Jeg håber du kan se noget brugbart i modellen! Under alle omstændigheder; Go’ arbejdslyst og husk; hvis du har brug for hjælp er der en vejleder tæt på dig i dit digitale nabolag!

Hans Lautrup Nørgaard

Advertisement

Om Vestslesvigsk

Kompromisløst øl til livsnydere!
Dette indlæg blev udgivet i Innovation, Markedsføring, Planlægningsmodel, Ugens Model, Værktøjer og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s