Ugens model – Spørgsmålstyper

Endnu en gang går jeg på kompromis med begrebet ”model”. Jeg vil nemlig gribe fat i en liste over spørgsmålstyper jeg bruger i valgfaget Salg & Markedsføring. Man kunne sagtens overveje at bruge denne opdeling af spørgsmål hvis man for eksempel undersøger medarbejderne villighed og interesse i forandringer. Nå, lad os se på dem. De første to kender du i hvert tilfælde.

Lukkede spørgsmål

Ja, dem kender du jo. Lukkede spørgsmål hjælper os til at få styr på en masse konkrete fakta hurtigt. De hjælper sjældent til at give en dybere indsigt. Eksempel; ”Er ventetiden et problem?”

Åbne spørgsmål

Dem kender du osse. Her er svarmulighederne ikke defineret på forhånd, her får du mulighed for en dybere indsigt i de forhold du undersøger. ”Hvordan oplever du ventiden?”

Bekræftende spørgsmål

Her spørger du om noget du tror du ved, men du vil gerne lige være sikker. ”Er det korrekt forstået, at du ikke har oplevet ventetiden som et problem?”. To ting kan ske; du kan få bekræftet at ventetiden ikke har været et problem, eller du kan få at vide at ventetiden rent faktisk har været et problem. Så stå du pludselig med ny information, som kan vise sig guld værd i projektet!

Spørgsmål vedr. ny information

Du kan osse simpelthen spørge om det du ikke ved for at blive klogere, få ny information. ”I hvilket omfang synes du ventetiden er et problem?”.

Holdningsspørgsmål

Holdningsspørgsmål kan fortælle dig en masse om respondentens tilfredshed eller utilfredshed, ønsker, motiver – alt afhængigt af hvad du ønsker at vide noget om. ”Hvad er din holdning til at skulle vente på svar i 10 minutter?” Her har du virkelig mulighed for hurtigt at afgøre om der er et problem og hvor stort det er. Her spørger du til folks følelser i en sag!

Spørgsmål vedr. commitment

Endeligt kan du spørge til folks commitment, deres vilje til at gøre noget! ”Hvis ventetiden blev halveret, ville du så udnytte den sparede tid til andre opgaver?” Du beder folk tage stilling og forpligte sig. Denne spørgsmålstype er ofte den type der lukker et salg, derfor kommer det oftest til sidst.

Nogle af disse spørgsmål bærer måske præg af, at de er tænkt i en salgssituation, hvor vi forsøger at afdække kundens behov, motiver og parathed til at indgå en handel. Men som jeg ser det, kan de med fordel bruges i enhver situation, hvor man skal grave et spadestik dybere. Og det er jo lige præcist det vi beder dig om i din fagprøve!

Go’ arbejdslyst og husk; hvis du har brug for hjælp er der en vejleder tæt på dig i dit digitale nabolag!

Hans L. Nørgaard

Advertisement

Om Vestslesvigsk

Kompromisløst øl til livsnydere!
Dette indlæg blev udgivet i Dataindsamling, Ugens Model og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s